23:33 | 14 Юли 2020г.

Перник е най-мръсният град в Европа

Добавено: Вторник, 31 Март 2015г | гледана: 614 пъти.

Град Перник е най-мръсният град в Европа, според класация на profit.bg, пише zapernik.com. Перник е окачествен като градът рекордьор с най-млъсен въздух. Впечатление прави, че в красацията за рекордьори само Перник е представен в негетивен аспект.


Най-мръсният град


Градът с най-мръсен въздух, при това не само у нас, но и в Европейския съюз, е Перник. В края на миналата година фините прахови частици във въздуха над града са били 4.16 пъти над нормата. В атмосферата на родните градове са завишени стойностите и на други замърсители, като въглероден моноксид, серен диоксид, както и РМ2.5 частици.


Вижте и другите градове с какво са известни:


Кой е българският град, в който живеят най-много български милионери? А къде е най-топло през цялата година? Или пък най-мръсно? Вижте пет български градове рекордьори.


Най-топлият град


Най-топлият град в България е Сандански. Тук продължителността на продължителността на слънчевото греене надминава 2 450 часа годишно. Средната годишна температура на въздуха в Сандански е 13.9 градуса. В района рядко вали сняг, а ако натрупа, се задържа снежна покривка само 10-15 дни годишно. Освен това е доказано, че въздухът в Сандански е с най-малко алергени в цяла България. Именно затова тук идват хора със заболявания на дихателната система, като астма и различни алергии. Смята се, че в района на градчето, което е на еднакво разстояние от София и Солун, е живял Спартак. Днес паметникът му е един от символите на града.


Най-високо разположеният град


Най-високият град у нас е Доспат. Той се гуши в прегръдката на Родопите на 1358 метра надморска височина. В района на града в миналото е минавал важен древен път от Пловдив за Смолян. Затова не е странно, че са намерени останки от селище, съществувало през 4-5 век пр.н.е. Наричат го още „градът на чешмите“. В околностите му има изградени над 180 крайпътни чешми, които са дарение от местните жители.


Най-младият град


Сливен е градът с най-много млади хора у нас, сочат данни на Евростат. Над 17% от жителите му са на възраст под 15 години. След това в класацията се нарежда Бургас. В крайбрежния град 15% от населението все още не е навършило 15 години. Най-старите градове у нас, според населението си, са Видин и Габрово. Там 25% от жителите са над 65 години.


Градът с най-много милионери


Логично, столицата София е градът с най-много милионери у нас. Данни на НАП от миналата седмица сочат, че българите, декларирали доходи над милион лева за миналата година, са 32. От тях 20 души живеят в София. Шумен, Русе и Стара Загора могат да се похвалят с двама милионери, а Търговище, Велико Търново, Враца, Ловеч, Бургас и Пловдив с по един. Разбира се, до края на данъчната кампания по деклариране на доходи има още ден. Едва ли обаче ще настъпи разместване в класирането.

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble