13:45 | 15 Юли 2020г.

На специална церемония връчиха наградите за „Сурва 2015″

Добавено: Събота, 28 Февруари 2015г | гледана: 660 пъти.

На специална церемония в Двореца на културата в Перник бяха раздадени наградите на отличените на 24-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2015″, съобщава Община Перник. Всички участници в празника преминаха по червен килим и бяха посрещнати от войводи на сурвакарски групи. Сред тях бе и най-малкият болюбашия от село Богданов дол – петгодишният Христо Валентинов Христов.


Старта на официалното тържество бе даден с уникален танц в изпълнение на „Майсторите на танца”. Кметът на община Перник Иван Иванов благодари на всички, които поддържат и съхраняват традицията. Той им пожела много здраве и още пориви и по-високи успехи.


„Фестивалът е не просто празник, а мисия да се съхрани традицията, да се обогати и да се предаде на следващите поколения. И не по-малко важно е все повече да се утвърждава като посланик на българската култура пред света. Искам с цялото си сърце да благодаря и да честитя на участниците и наградените на 24-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2015”, каза в приветственото си слово Иван Иванов.


Той благодари на всички за голямата съпричастност и за приноса им към утвърждаването на Сурва като уникално културно съкровище. „През следващата година ни очаква ново предизвикателство – да отбележим подобаващо 50-годишнината от първото издание на фестивала. Вярвам, че всички ние участници и организатори ще дадем всичко от себе си, за да създадем един незабравим празник и да пребъде магията на Сурва”, сподели още кметът Иван Иванов.


Наградите на победителите бяха връчени от кмета на общината Иван Иванов, заместник- кметовете Румяна Гьорева, Ивелина Манчева, Вадислав Караилиев и секретаря на общината Денислав Захариев.


Призове бяха дадени и от зам.-областният управител Илинка Никифорова и директора на Регионалния исторически музей Емилия Велинова.


Със силни аплодисменти присъстващите възнаградиха връчването на наградата на златната маска на групите от радомирското село Долни Раковец и пернишкото Кралев дол.


Ръководителите на групите и кметовете на населени места изказаха специална благодарност на ръководството на община Перник за перфектното организиране на мащабната фиеста. 

Коментари
Автор: п-к
Честито на победителите !!!
Добавено: 28.02.2015
Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble