20:13 | 04 Авг 2020г.

Децата на Перник подгряха голямата Сурва

Добавено: Събота, 31 Януари 2015г | гледана: 1175 пъти.

Стотици деца и младежи участваха в проведения днес в Перник детски маскарад. Пищното дефиле тръгна от храма „Св. Иван Рилски” и премина пред Регионалния исторически музей, където в следващите два дни ще дефилират и участниците в 24-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва”. 


"Едно нещо трябва да се знае: Граовската душа е голема, у нея има место колко сакаш., стига да ти стиска да улезнеш! Ако идеш с блага дума- улазай, не бой се! Инак-бегай далеко! Айде да се закълнеме: Да се знае и помни! Каква и фъртуна да ни завее и студ да ни скове, че пазиме фестивало като очите си!" С тази сурвакарска клетва на актьорите от Детско- юношеския театър „Мускетарите” започна вчера маскарада на децата от Перник, пише zapernik.com. 


Старт на детския маскарад даде сурвакарската група на основното училище в с. Ярджиловци, която бе най-многобройната. Децата пресъздадоха обичая Сурва с посрещането на сурвакарите и наричанията в къщата на домакините. Колоритни групи сурвакари, водени от болюбашии, сватбари с булка, младеженец, поп и мечка имаше в почти всички дефилиращи групи. Гимназията „Христо Ботев” дори имаше своя група истински музиканти. В дефилето се включиха и невероятно красиви кукли Барби в кутии, които дойдоха от сръбския град Шабац. 

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble