20:10 | 29 Апр 2017г.

В завод "Електрик" в Радомир няма криза, произвежда за целия свят

Добавено: Сряда, 10 Декември 2014г | гледана: 360 пъти.

Радомирски завод за електротабла и електромеханични детайли и конструкции произвежда 16 000 артикула, които се доставят на потребители от Аляска до Австралия. Това каза пред БТА изпълнителният директор на дружеството Емил Николов. Заводът е сред малкото предприятия у нас, останали незасегнати от икономическата криза и достигнали до увеличаване на производството си.


Клиентите на комбината са разпределени в няколко маркетинг-сегмента - автомобилостроене, железопътна, хранително-вкусова промишленост, телекомуникации, автоматизация, обща електротехника, разказва Николов.


В Радомир са произведени таблата по проект за управление и автоматизация на крановете на пристанището в Ливърпул. През последните 10 години оттук са излезли кранови установки и за кейове в Китай, Сингапур и други големи портове в света.


В скоростната кутия на някои световни марки автомобили има сензор, също продукт на радомирското предприятие.


Повечето проекти са мултинационални, дружеството е поддоставчик на известни марки продукти. Цялото му производство е предназначено за износ, като 30 процента от него излиза на външния пазар след доокомплектоване от други български производители.


Годишният оборот на завода е 12 млн. евро. Предприятието дава хляб на 460 души. Заводът е на първо място сред средните данъкоплатци по брой служители и трети по ред като работодател в региона, съобщиха от офиса на НАП в Перник.


Предприятието внася 1,8 млн. лв. данъци и осигуровки годишно - по данни от завода.


Радомирският завод има 53-годишна история. За този период предприятието е регистрирало пик през 1981 г. , когато там са работили 1100 души. Впоследствие със строителството на Комбината за тежко машиностроене край с. Червена могила, работниците били намалени, за да се освободи работна ръка за големия завод. Оттогава започнало редуцирането на персонала във фирмата, за да се стигне до критичния момент през 2003 г., когато той спаднал на 65 души. Тогава било направено коопериране с шведска група и създадено съвместно дружество.


В момента мажоритарен собственик на радомирския завод е шведска компания.


През 2003 г. оборотът на завода беше 600 000 лв. годишно, сега го правим за седмица, твърди Николов. По думите му за 10-годишен период са закупени нови машини, въведени са нови технологии в целия производствен процес, създадена е нова организация на работа.


Персоналът е обучен в добри практики и налага в производството си лийн културата, като основоположник на ефективната работа.


Данните на ръководството на предприятието са, че средната брутна работна заплата е 800 лв., както и че 67 процента от ангажираните в производството са жени. Работещите са предимно от Радомир, има и от Перник, София, Дупница, Кюстендил и околните села.


Ежеседмично заводът се посещава от поне десетина чужденци, засега на постоянен трудов договор е само един. Работниците получават ежедневно плодове и минерална вода, на празници и ваучери за храна.


Заводът издава собствено списание на български и английски език, в което разказва за добри практики, представя работниците и техните деца, споделя успехите и амбициите на фирмата.


Дружеството е печелившо, досега дивиденти на собствениците не са давани, печалбата се реинвестира в подобряване на условията на труд, уверява Николов.


Градим нашите специалисти, базирани в България, а с правилните експерти, организация и обществено-икономическа среда, няма начин да не израсне прекрасното цвете на бизнеса, убеден е изпълнителният директор на предприятието.


Такъв оазис на успешния бизнес, според Николов е и заводът за електромеханични детайли и конструкции в Радомир. 

Коментари
Автор: Tracyhef
wh0cd58996 paxil brain zaps zithromax prescription buy inderal online ampicillin prednisolone kamagra celebrex synthroid 50 mcg
Добавено: 29.04.2017
Автор: Alfrednit
wh0cd668283 TORADOL PILLS Order Singulair
Добавено: 29.04.2017
Автор: Tracyhef
wh0cd103161 order valtrex online anafranil strattera atarax
Добавено: 24.04.2017
Автор: CaseyEmpaw
wh0cd588573 Cialis Cost
Добавено: 19.03.2017
Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble