21:01 | 05 Юни 2020г.

Роми спряха влакове в София в знак на протест

Добавено: Вторник, 29 Юли 2014г | гледана: 378 пъти.

Роми в София спряха 4 влака в акция на гражданско неподчинение в подкрепа на ромите от Стара Загора, чиито незаконни къщи бяха съборени. Протестиращи роми застанаха на линията Захарна фабрика-Горна Баня на прелеза до кв. "Факултета", а каруци "паркираха" върху железопътната линия. 


Протестът спря движението в междугарието София-Перник от 9.15 ч. до 11 ч., като бяха блокирани 4 пътнически влака, които обичайно преминават през този участък.


Пътническият влак 50205, който пътува по маршрут София - Перник и заминава по разписание от гара София в 09:00 ч., беше върнат в гара Захарна фабрика и отменен в участъка Захарна фабрика - Перник.


Пътническият влак 50208, който пътува по маршрут Перник - София и тръгва по график от гара Перник в 08:40 ч., беше отменен в участъка Горна баня - София. За пътниците от този влак беше назначен влак от Горна баня до Перник.


Пътническият влак 50210, който пътува по маршрут Перник - София и тръгва по разписание от гара Перник в 10:00 ч., беше отменен в участъка Перник - Захарна фабрика.


Бързият влак 6620, който пътува по маршрут Кюстендил - София и заминава по график от гара Кюстендил в 07:10 ч., беше отклонен през участъка Разменна Волуяк.


От БДЖ обясниха, че такъв протест трябва да се прави след предварително уведомление, каквото не е получено.


От пресцентъра на СДВР, цитирани от "Фокус", съобщиха обаче, че ромите имат одобрен от Столична община мирен протест в кв. „Факултета” от 10 до 12 часа, който включва и блокиране на жп линията.


"Този кмет там, който остави толкова деца на улицата, трябва да си подаде оставката", коментира представител на протестиращите по повод събаряне на ромските постройки в Стара Загора пред bTV.  


В Стара Загора бяха съборени 55 незаконни ромски постройки. От общината обясниха, че няма да допуснат инцидент като във варненския квартал „Аспарухово” и предложиха няколко варианта за настаняване ромите. Ромите от „Факултета” настояват да се вземат мерки, за да не се случи същото в София, във Видин, Монтана и в много други градове, където роми живеят в незаконни постройки. Те чули, че се готви събаряне и на техните постройки, затова настояват да бъде намерено решение за узаконяване на домове, които не са построени по правилата. 


"Такива са около 80% от постройките в ромския квартал", заяви един от ромите пред bTV.


По думите му това са големи къщи, построени преди 10-15 г., които не са опасни. Жителите им плащат ток и вода, но общината не искала да ги узакони. Протестиращи показаха документи, свързани с къщите си, сред които разрешително на собственици на терени, на границите, на които те са построили къщи, както и подготвени архитектурни скици за постройките.


Междувременно районният кмет Иван Чакъров каза, че протестът на ромите бил недоразумение, тъй като квартала щели да се събарят само бараки на роми, които нямат адресна регистрация в София.  В отговор протестиращите обещаха да не блокират отново жп линии.  

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble