21:19 | 05 Юни 2020г.

Осемметров кръст ще закриля брезнишкото село Ноевци

Добавено: Вторник, 29 Юли 2014г | гледана: 772 пъти.

Осемметров кръст ще закриля брезнишкото село Ноевци, съобщи БНР. Разпятието ще бъде поставено на едно от най-високите места в околността - над крепостта Калето. На мястото, където ще се извисява светинята, са открити находки от тракийско време. Някога там е имало и наблюдателница, разказват местните.


Фундаментът вече е излят и до дни ще бъде положен и кръстът. Той е завещан на съселяните си от внезапно починалия местен жител Драгомир Боянов, който „пренесе” Лъвов и Орлов мост в родното си село, разказаха от местното кметство. Боянов дълго време работил в Германия и след като се прибрал в родния си дом, решил да се погрижи за визията на селото. Така се родила идеята да направи реплики на емблематичните за София паметници на културата. След смъртта на баща си, синът му Димо се заел да довърши започнатото.


Вчера един от местните жители Илинчо Виденов разказа за кръста на министъра в оставка Десислава Терзиева и сподели желанието на местните да бъдат отпуснати средства и за Калето. Терзиева приветства идеята им, но обясни, че това може да стане с европейски пари, чрез проекти. 

Коментари
Автор: Асен Георгиев
Това ноето сте написали за кръста не е вярно....
Добавено: 13.07.2019
Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble